About Churchill Hall

Churchill Hall was opened in 1956 and named in honour of Sir Winston Churchill, Chancellor of the University from 1929 until his death in 1965.

The Hall aims to offer independence without loneliness, and all the facilities and activities of a large, mixed hall without institutional impersonality. The layout of the houses encourages residents to mix together and maintain a community spirit. The Hall has a number of spacious public rooms including a common room, a bar, music room, computer room, library, snooker room and launderette. 

The dining room is large enough for the majority of residents to sit down together for meals and formal dinners, usually as a prelude to another social event. Churchill has strong traditions of staging cabarets, of success in sports, of ‘home grown’ musical ensembles and charity fundraising events.

The majority of study bedrooms at Churchill are based in blocks situated around the large Quad. These rooms have recently been refurbished to a high standard, with new furnishings and fittings, including 4ft wide beds in most rooms. All Quad bedrooms also have individual basins in the room. The bedrooms on the Quad are based on single-sex floors with an adjoining bathrooms in between blocks and a shared pantry (kitchen).

The newer houses M,P,Q, and R were built in 1980 and the layout is therefore slightly different. Study bedrooms in these blocks are smaller than on the Quad. Corridors are mixed sex with eight students sharing three self-contained shower rooms with basin and toilet, as well as a small shared pantry with fridge, microwave, toaster and kettle.

The Holmes is a large Victorian house set in the University’s Botanic Garden. Its rooms are distinctly individual and many of them have their own en suite facilities. The Holmes has 22 study bedrooms in total and the residents have access to larger kitchen and living/dining room with ovens, and hobs as well as the standard equipment of the other pantries on site. The Holmes were recently refurbished throughout.

A small allotment lies just behind F block that residents are welcome to use. The allotment is managed by the University’s sustainability team. Residents are encouraged to respect the grounds and make the most of the tranquility offered by the botanic garden.